Timișoara, 7 Aprilie 2025 – Consiliul Județean Timiș și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara au organizat astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, conferința de deschidere a proiectului transfrontalier intitulat „Servicii de sănătate reziliente, integrate și accesibile” – acronim „Resilience4Health”, cod proiect ROHU00627, proiect de importanță strategică finanțat în cadrul Programului Interreg VI-A România-Ungaria 2021-2027. Evenimentul a avut loc în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, reunind parteneri, oficialități, cadre universitare și practicieni din domeniul sănătății din România și Ungaria.
Proiectul, având ca lider de parteneriat Județul Timiș, alături de Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, Universitatea din Szeged și Centrul de Recuperare Mora-Vitál din Mórahalom, își propune să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de recuperare medicală în județele Timiș și Csongrád-Csanád prin cooperare transfrontalieră, creșterea rezilienței acestor servicii medicale prin investiții în infrastructură și echipamente, armonizarea practicilor și creșterea competențelor medicale. Pentru Județul Timiș investiția majoră vizează construirea „Secției Externe de Recuperare Medicală, Ortopedie și Traumatologie (balneofiziokineto terapie) în Comuna Lovrin, Județul Timiș” însă, investițiile în infrastructură medicală se vor realiza și de către partenerii din Ungaria.
În cadrul conferinței, au luat cuvântul domnul Alfred-Robert SIMONIS, președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Dejan Popov – subprefectul Județului Timiș, domnul Péter László Tamás, Consul onorific al Ungariei la Timișoara, Dr. Viktória SÜMEGI, director medical adjunct al Universității din Szeged, doamna Czellárné Debreceni Mónika, manager financiar al Centrului de specialitate ambulatoriu și spa pentru pacienți Móra-Vitál, precum și dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.
În cadrul primei sesiuni a conferinței, fiecare partener de proiect a avut posibilitatea de a-și prezenta activitățile curente precum și investițiile în infrastructură și echipamente care sunt vizate în cadrul proiectului „Resilience4Health”, activitățile profesionale și activitățile pe grupuri de lucru, care vor avea în centrul atenției pacienții și nevoile de recuperare medicală. Prezentările au pus accent pe nevoia de infrastructură medicală modernă și inovație în domeniul medical și pe nevoia de a dezvolta planuri personalizate prin aport multidisciplinar pentru serviciile de recuperare medicală. Dezvoltarea de platforme de sănătate de ambele părți ale frontierei, campaniile de educare precum și nevoia de includere a partenerilor strategici naționali și internaționali au fost menționate de vorbitori, ca o condiție a succesului demersurilor partenerilor pentru îmbunătățirea serviciilor de recuperare medicală. Nu în ultimul rând, fiecare partener a prezenta sursele de finanțare ale proiectului „Resilience4Health” – ROHU00627, fiind evidențiat sprijinul financiar al Uniunii Europene.
Sesiunea de dezbateri a fost deschisă de domnul deputat dr. Alexandru Rogobete, președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților și de doamna dr. Daiana POPA, membru al Societății Române pentru Reabilitare Medicală și delegat UEMS. Intervenția doamnei dr. Anca Dinu din partea Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a subliniat nevoia de integrare a echipamentelor de ultimă generație în practica recuperării medicale a pacienților, dar și importanța personalului medical cu competențe multidisciplinare.
Importanța serviciilor de recuperare medicală, nevoia de modificări legislative, de îmbunătățire și investiții în infrastructură și echipamente de ultimă generație au fost subliniate în cadrul intervențiilor. În cadrul discuțiilor, accentul a fost pus pe importanța colaborării transfrontaliere pentru dezvoltarea serviciilor de recuperare medicală de bună calitate, astfel încât dezideratul pentru elaborarea strategiei transfrontaliere comune pentru armonizarea serviciilor de sănătate la nivel transfrontalier și planul său de acțiuni să se transforme într-un ghid de bune practici la nivel național.
Sesiunea de declarații pentru presă a beneficiat de o prezență numeroasă din partea mass-media iar prânzul de networking, a oferit participanților ocazia de a împărtăși idei și experiențe.
Pentru mai multe informații despre conferința de deschidere a proiectului „Resilience4Health” – ROHU00627 vizitați pagina Facebook a Consiliului Județean Timiș, unde veți regăsi întreaga înregistrare a evenimentului: https://www.facebook.com/share/v/152CJirVf4/
„Conținutul acestui comunicat de presă nu reprezintă neapărat poziția oficială a Uniunii Europene.”